Oefentherapie Cesar

Wat is oefentherapie?
Oefentherapie is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte.

Ieder heeft eigen patroon ontwikkelt
Hoe belast u uw rug bij tillen? Hoe gebruikt u uw schouders tijdens de dagelijkse armbewegingen zoals reiken? Men denkt vaak niet na over hoe spieren en gewrichten belast worden tijdens het dagelijks leven. Het gaat bijna helemaal onbewust, men heeft al een eigen houdings- en bewegingspatroon ontwikkelt. Met oefentherapie wordt ieder zich bewust gemaakt van de eigen manier van bewegen. Er wordt vervolgens geleerd de bewegingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren: geen spanning waar het niet nodig en de juiste spanning waar het wel nodig is.

Werkwijze
De patiënt wordt actief bij de therapie betrokken. Door middel van oefeningen voor het versterken, rekken of ontspannen van bepaalde spieren, bekeken per individu, wordt een begin gemaakt met het zelfbewust leren omgaan met je lichaam. Het geleerde zal daarna toegepast moeten worden in alle houdingen en bewegingen. Dit zal ook in het dagelijks leven toegepast moeten worden, zodat het gewijzigde houdings- en bewegingspatroon eigen wordt en ook na de therapie volgehouden kan worden.

Behandelmethode
De eerste afspraak (duurt 1 uur) bestaat uit een gesprek over de eventuele klachten en persoonlijke informatie, zo wordt de klacht en de hulpvraag duidelijk en er wordt een onderzoek gedaan naar het huidig houdings- en bewegingspatroon. Vervolgens wordt er samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Via dit behandelplan wordt naar het doel toegewerkt: het voorkomen, verminderen of opheffen van lichamelijke klachten. De frequentie van de behandelingen zal geleidelijk afnemen en als het gewenste resultaat is behaald zal de therapie worden afgesloten. Het advies is wel om na een paar maanden éénmalig terug te komen om eventuele vragen te kunnen stellen en het geleerde te kunnen controleren, zodat waar nodig nog correcties kunnen worden toegepast.

Verschil oefentherapie Mensendieck en oefentherapie
Vaak krijgen wij bij aanmelden de vraag:”Wat is nou het verschil tussen oefentherapie en Mensendieck?” Hier kunnen we kort in zijn: Vandaag de dag is er eigenlijk geen verschil meer. De beroepsverenigingen van beide zijn sinds geruime tijd gefuseerd tot de VvOCM, Vereniging voor Oefentherapie Cesar en Mensendieck. Voor meer informatie: www.vvocm.nl.

Baarlo80
Baarlo
Heierhof 15a
5991 NJ Baarlo
077 - 477 1700
Blerick Averbodestraat
Blerick
Averbodestraat 2
5921 ES Blerick

077 - 477 1700
Kessel80
Kessel
Kerkplein 6
5995 BA Kessel

077 - 477 1700
locatie Maasbree
Maasbree
Op de Kemp 36
5993 BN Maasbree

077 - 477 1700
locatie Panningen
Panningen
Steenbakkersstraat 70
5981 WV Panningen

+31 6 20 05 52 29
Locatie Venlo
Venlo
Ferdinand Bolstraat 47 
5914 XN Venlo

077 - 477 1700