Voorkeurshouding bij zuigelingen

Zuigelingen met een scheef hoofd
Sinds ouders het advies krijgen om baby’s op hun rug te laten slapen, ter voorkoming van wiegendood, neemt het aantal kinderen met een plat achterhoofd toe.  Een plat achterhoofd maakt ouders vaak bezorgd. Of dit terecht is, is niet met zekerheid te zeggen. Men veronderstelt dat ernstige afplatting zonder behandeling onvoldoende herstelt en mogelijk leidt tot asymmetrie op volwassen leeftijd, met bijbehorende cosmetische bezwaren. Er zijn geen gegevens bekend over eventuele andere gevolgen. 

Tijdens de kinderoefentherapie wordt na een uitgebreid onderzoek een behandelplan opgesteld en naar aanleiding daarvan worden oefeningen voorgedaan om de voorkeurshouding te laten afnemen en de motorische ontwikkeling te bevorderen. Ouders worden voorgelicht over de oorzaken van een voorkeurshouding en over de positionering van hun kind bij het slapen, verzorgen, voeden, dragen, spelen en vervoer. 

Wat is een voorkeurshouding?
Kind met voorkeurshouding rechtsAls een baby een voorkeurshouding heeft, houdt hij (of zij) het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid. Niet alleen als hij slaapt, maar vaak ook als hij wakker is. Een voorkeurshouding kan de ontwikkeling van een baby nadelig beïnvloeden. 
Omdat de schedel van een baby tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht is, kan het zo zijn dat het hoofd aan één kant een afplatting krijgt en daardoor scheef groeit. Ook kan alleen het achterhoofd plat worden. Slaap- en speelhoudingen oefenen invloed uit op de vorm van het hoofd. Het is daarom wenselijk dat uw baby in afwisselende houdingen slaapt en speelt. Daarmee voorkomt u dat uw baby een voorkeurshouding 
ontwikkelt.

Voorkomen van een voorkeurshouding 
Het beste is dat uw baby als hij slaapt afwisselend met het hoofd naar rechts en naar links ligt. Het is belangrijk dat hij als hij wakker is in verschillende houdingen ligt, speelt en verzorgd wordt. Vooral het regelmatig spelen op de buik is erg belangrijk. 

Kinderoefentherapie bij CESAR2MOVE
Op de locaties Baarlo, Maasbree en Panningen bieden wij Kinderoefentherapie Cesar aan. Bij zuigelingen komen wij in overleg bij u thuis zodat wij gerichte adviezen kunnen geven bij bijvoorbeeld verzorging en voeden. Ook behandelen wij baby’s, peuters en kleuters met een motorische achterstand. Vergoeding vindt  plaats vanuit de basisverzekering.

Download hier onze folder  Voorkeurshoudingpdf

Baarlo80
Baarlo
Heierhof 15a
5991 NJ Baarlo
077 - 477 1700
Blerick Averbodestraat
Blerick
Averbodestraat 2
5921 ES Blerick

077 - 477 1700
Kessel80
Kessel
Kerkplein 6
5995 BA Kessel

077 - 477 1700
locatie Maasbree
Maasbree
Op de Kemp 36
5993 BN Maasbree

077 - 477 1700
locatie Panningen
Panningen
Steenbakkersstraat 70
5981 WV Panningen

+31 6 20 05 52 29
Locatie Venlo
Venlo
Ferdinand Bolstraat 47 
5914 XN Venlo

077 - 477 1700